You are here
Home > 2018 > October > 08

Во Бугарија е пронајден најстариот златен артефакт во светот

Бугарските археолози откриле златен накит во форма на прстен со пречник од четири милиметри, за кој тврдат дека е најстар во Европа и најверојатно и најстар златен артефакт досега пронајден во светот.Накитот е откриен на местото на праисториска населба во југозападна Бугарија и датира од меѓу 4600 и 4500 година

Top