You are here
Home > 2018 > October > 29

Откриен е нов фрагмент од сумерскиот „Еп за Гилгамеш“

Пронајдена е табла со 20 претходно непознати делови од еден од најстарите книжевни дела во светот „Епот за Гилгамеш“.Официјалните лица на музејот „Сулејманија“ во ирачки Курдистан, објавија дека во сопственост на музејот е оригиналниот артефакт со дел од прочуениот еп. До откритието е дојдено случајно, откако музејот од еден шверцер купи

Top