You are here
Home > актуелно > 10 ИНТЕРЕСНИ ФАКТИ ЗА КОЛОСЕУМОТ ВО РИМ

10 ИНТЕРЕСНИ ФАКТИ ЗА КОЛОСЕУМОТ ВО РИМ

Едно од најпознатите обележја на Рим е Колосеумот, познат и како Флавиев амфитеатар, е најголемиот амфитеатар во Рим и во светот.
Годишно го посетуваат милиони туристи од сите делови на светот, а ова се некои факти за него кои можеби не сте ги знаеле.

Колосеумот не бил дизајниран од еден истакнат дизајнер или ахритект како што би бил ако е изграден во денешно време. Во средновековниот период се верувало дека е дизајниран од римскиот поет Вергилиј, но денес се знае дека тој починал пред да биде замислена идејата за Колосеумот.
Бил изграден од императорот Веспазијан, основачот на династијата Флавијан.
Биле потребни 10 години за негова изградба.
Големиот амфитеатар покрива површина од 6 хектари.
Колосеумот поседува над 80 000 влеза и може да собере околу 50 000 гледачи.
Се смета дека повеќе од 500 000 луѓе ги имаат загубено своите животи и над еден милион диви животни биле убиени во игрите во кои учевствувале луѓе наспроти животни.
Имало над 20 различни вида на гладијатори.
Фестивалите како и игрите во Колосеумот траеле по 100 дена.
42 римски императори сведочеле на масакарот во амфитеатарот.
Со оглед на тоа што го посетуваат над милион посетители секоја година, Колосеумот е најпознатата туристичка атракција на Рим.

Leave a Reply

Top