You are here
Home > актуелно > Младинската размена на тема ”EU Future, Maybe” соедини 48 млади од 6 различни земји во Германија

Младинската размена на тема ”EU Future, Maybe” соедини 48 млади од 6 различни земји во Германија

Уште еден возбудлив проект заврши и испрати дома 48 учесници побогати со искуство, знаење, идеи, пријателства. Младинската размена ”EU Future, Maybe” финансирана од Ерасмус + програмот заврши, но позади себе остави многу траги.

EU Flag. Cute happy girl with the flag of the European Union. Young teenage girl waving with the European Union flag in the city.

Овој проект се оддржа во Германија во малото селце Мозен. Земјите кои учествуваа во овој проект се Германија, Италија, Шпанија, Србија, Бугарија и Република Северна Македонија. Секоја земја сја претставуваа 8 учесници меѓу кои и 1 лидер на тимот со идеја за споделување на нивната култура, знаење, перспектива на различни теми и идеи за решавање на одредени проблеми со кои се соочува нашата генерација.

Во овие 7 дена поминати заедно, учесниците имаа можност да живеат заедно, да јадат заедно и да го поминат своето време работејќи на различни теми и разменуваат практики и искуства. Секој ден имаше 4 работни сесии и за тоа време учесниците работеа во мешани групи и заедно истражуваа и презентираа одредени ситуации, социјални средини, мислења и искуства, знаење. Сите работилници беа поврзани со темата ЕУ и МЛАДИ, кои се општите проблеми, но и решенијата на младите луѓе во ЕУ и најважно – што можеме да сториме за да ја создадеме нашата безбедна европска иднина.

Многу луѓе дојдоа со малку или без очекувања, но си отидоа со повисоко ниво на самодоверба, вештини за презентирање и дебатирање, поголемо ниво на креативност и мотивација да земат активно учество во идните процеси на донесување одлуки.

Како што рече еден од нашите учесници: „Со поминување на време од време овде, мислам дека природно ќе станете поотворени бидејќи типот на работилници и активности што ги имаме тука ја кажуваат реалноста на одредени ситуации и нè тераат да размислуваме за тоа како можеби некои од нас се повеќе привилегирани од другите и како пред 30 години немаше „младина на Европа“ и сега благодарение на проекти како „Еразмус плус“ ние сме во можност да патуваме во други земји и да учиме, но и да станеме храбри да преземеме активна улога во креирањето на нашата иднина . Бидејќи темите за кои се зборуваше тука се реални животни ситуации со кои се соочуваме во моментов, јас лично мислам дека тоа е тоа што сите не поврзува и само така можеме да научиме “.

Друг учесник ги сподели своите размислувања: Лично ќе донесам дома од овој проект многу нови пријатели од целиот свет, нови идеи за тоа како да го подобрам мојот живот и животот на мојата земја, многу спомени. Станав многу поотворена личност, поминав преку одредени стереотипи што ги имав за одредени националности. Увидов дека има многу млади луѓе, цела генерација која себеси се нарекува МЛАДИ НА ЕВРОПА и се тука едни за други и се тука за промени, да создадеме единство на луѓе кои споделуваат вештини, знаења, идеи, решенија, си помагаат едни на други со надминување на проблемите “.

Додека го завршуваме овој проект, можеме да кажеме дека „генерацијата Еразмус“ со секој проект станува побогата со знаење, искуство, самоиницијативна, со нови познанства и пријатели и со висока решеност да превземе активни чекори и улога во креирањето на иднината.

Top