You are here
Home > култура

Project “Increasing Quality of Activities Targeting Rural Youth”

Project „Increasing Quality of Activities Targeting Rural Youth“ has been co-founded by the European Commission through the Erasmus + programme and implemented by NGO „Youth Workers Alliance Vranje“. Partners are experienced youth organizations coming from North Macedonia (Next Generation), Montenegro (Mladiinfo Montenegro), Kosovo (OAPA), Greece (International Centre for Sustainable Development) and Denmark (Draft Copenhagen).  Key issue address

Младинска размена “Screen Free”, 02 – 10 Mарт – Лондон, Англија

Еднонеделен проект, зaпочна на 2ри и заврши на 10ти Март, 2020, во Лондон, Англија. Учествуваа 50 млади претставиници на организации од 7 различни земји: Англија, Северна Македонија, Полска, Италија, Бугарија, Грција и Турција. За време на тие 7 дена, учесниците се запознаваа меѓусебно, постојано работеа на истражување на позитивните и негативните страни на

Универзални животни лекции од најпродаваните книги на сите времиња

Низ годините книгите биле вистински духовни водичи. Тие нудат животни лекции, забава, едукација, бегство од секојдневниот живот, а некои од нив го промениле и текот на историјата. Во продолжение погледнете некои од најпродаваните книги на сите времиња, како и животните лекции што можеме да ги научиме од нив. 1. Серијалот „Хари Потер“ – Џ. К.

Најстарите литературни дела во светот

Како и во случаите со многуте други пронајдоци, областа на древна Месопотамија е колевка и на најстарите книжевни и литературни дела. Меѓутоа, сте се запрашале ли некогаш кои од овие творби, напишани на глинена плоча, го претставуваат почетокот на светската литература? Сумерската цивилизација го развила првиот познат систем на пишување околу 3400-тата година пред нашата

Не треба да се плашиме од модерната уметност

Книгата „Што гледаш?“ на Вил Гомперц, уредник за уметност во Би-би-си и некогашен директор на лондонската „Тејт галери“, низ приказна за 150 години на модерната уметност објаснува зошто од неа не треба да се плашиме, туку само малку подобро треба да ја разбереме. За да ја приближи уметноста до пошироката публика, авторот донесува интересни

ДОСТОЕВСКИ, РУСКАТА ГОРДОСТ: Русите одбележуваат 150 години на Злосторство и казна

Нивниот однос кон културата, е за вистински пример.Во Санкт Петербург, отворена е изложба посветена на одбележувањето на 150 годишнината од познатиот роман Злосторство и казна, која ќе трае до 20. март. На изложбата се прикажани предмети од 19. век, поврзани со изработката на романот, а посетителите можат да видат и ракописи

Мона Лиза е всушност маж?

Италијански специјалист тврди дека маж и жена му позирале на Леонардо да Винчи додека го сликал ремек-делото „Мона Лиза“, соопшти Ројтерс.Која е жената на сликата? Специјалистите сметаат дека тоа е Лиза Герардини, сопруга на трговецот на свила Франческо дел Џокондо од Фиренца. Силвано Винчети, кој е на чело на италијанскиот Национален

Најмистериозната книга од средниот век наскоро ќе биде достапна за јавноста

Една од најенигматичните книги во светот ќе се репродуцира во Шпанија, а станува збор за Ракописот на Војнич, напишан на средновековен пергамент, на јазик кој ни најголемите криптографи во светот никогаш не успеале да го дешифрираат.Стотина истражувачи го минале својот живот обидувајќи се да ја дешифрираат таа мистериозна книга со

Откриен е нов фрагмент од сумерскиот „Еп за Гилгамеш“

Пронајдена е табла со 20 претходно непознати делови од еден од најстарите книжевни дела во светот „Епот за Гилгамеш“.Официјалните лица на музејот „Сулејманија“ во ирачки Курдистан, објавија дека во сопственост на музејот е оригиналниот артефакт со дел од прочуениот еп. До откритието е дојдено случајно, откако музејот од еден шверцер купи

Во Бугарија е пронајден најстариот златен артефакт во светот

Бугарските археолози откриле златен накит во форма на прстен со пречник од четири милиметри, за кој тврдат дека е најстар во Европа и најверојатно и најстар златен артефакт досега пронајден во светот.Накитот е откриен на местото на праисториска населба во југозападна Бугарија и датира од меѓу 4600 и 4500 година

Top